400 assistents a la presentació d’en Xavier Sala i Martín al STC de Sant Cugat

Sala Martin 2015

Us adjuntem el text de la notícia publicada per en Bernat Bella al Tot Sant Cugat, link directe

També podeu consultar les notícies publicades per Nerea Rodríguez a Vilaweb, per Neus Navarro a ViaEmpresa i per en Marc Sala a Cugat.cat.

L’economista presenta a Sant Cugat el seu llibre ‘És l’hora dels adéus’ i desmunta les “amenaces” que arriben de l’estat espanyol
Xavier Sala i Martin ha disseccionat els dubtes sobre una Catalunya independent durant la presentació del seu llibre a Sant Cugat, on unes 400 persones han assistit a l’acte al SC Trade Center, organitzat per ViaEmpresa i el DIARI de Sant Cugat. L’economista ha desmentit alguns dels arguments catastrofistes que arriben des de Madrid, com la impossibilitat de pagar les pensions, la caiguda del PIB o l’expulsió de Catalunya de la Unió Europea. “Ni ells són tan poderosos com semblen ni nosaltres tan dèbils”, ha analitzat.
Durant dues hores, ha ofert una explicació planera, amena i il·lustrativa sobre les qüestions econòmiques que acompanyen el procés sobiranista català. Els assistents també han pogut fer les seves preguntes a Sala i Martin, que en acabar l’acte ha estat una hora, fins les 22.30 hores, signant llibres.

El professor universitari ha aprofitat per animar als independentistes a pressionar als polítics, ja que “la il·lusió de la gent està sent minada per uns partits polítics que no estan fent bé les coses” .

Pensions més altes i a Europa
Sala i Martin ha anat comentant un per un alguns dels arguments que des de l’estat s’esgrimeixen per explicar que una Catalunya independent no seria viable des de cap punt de vista.
Sobre les pensions, ha assegurat que no corren cap perill, ja que són els treballadors actuals els qui cotitzen per pagar les pensions dels avis d’avui, i que no hi ha cap mena de guardiola. “Si fóssim independents, les pensions serien un 10% més altes perquè a Catalunya hi ha menys avis i més treballadors”, ha afirmat.
Sobre l’expulsió d’una Catalunya independent, Sala i Martin s’ha mostrat contundent: “Si decidim que marxem Europa no s’atreviria mai a fer-nos fora”. “No ens poden fer fora de l’euro“, ha remarcat sobre quina moneda podria utilitzar el país. A més, ha destacat que la Unió Europea és “una unió d’interessos econòmics” i que els primers interessats en què Catalunya s’hi quedés serien països com Alemanya que tenen multinacionals operant aquí.


Sala i Martin ha presentat el seu llibre al SC Trade Center. FOTO: Artur Ribera

Menys deute
Sobre les paraules que Catalunya estaria molt endeutada amb la independència, l’economista ha assegurat que “sigui quina sigui la manera de dividir el deute, Catalunya pagaria menys si marxa que si es queda a Espanya”.
Davant d’algunes afirmacions que apunten que el país perdria un 30% del seu PIB, ha apuntat que “l’única raó per la qual el PIB baixaria és si Espanya perjudiqués Catalunya”. En aquest sentit, ha descartat un boicot: “No s’ho creu ningú”. “Les prediccions de catàstrofe són mentida”.

No serà el paradís
No obstant això, Sala i Martin ha recordat que no tot serà de color de rosa amb la independència: “És mentida que serà el paradís”. “El procés independentista és una enorme oportunitat per fer les coses millor, però no és una garantia”, ha volgut remarcar.
“No som ni millors ni pitjors que els espanyols però podrem prendre decisions que no aniran en contra nostra”, ha finalitzat Sala i Martin en referència a polítiques com les de infraestructures, pensades de manera radial amb el centre a Madrid.

Un pensament sobre “400 assistents a la presentació d’en Xavier Sala i Martín al STC de Sant Cugat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.