Resum de la conferència d’en Josep Mª Reniu (CATN) sobre el Procés de construcció de la República Catalana

ADSC_2107quest dijous ha tingut lloc al Casal de Joves Torreblanca una interessant conferència per part del membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) Josep Maria Reniu i Vilamala.

Previ a l’acte, titulat ‘Procés de construcció de la República Catalana’, se li va fer una entrevista per part de Cugat.cat que podeu veure en el següent link.

Algunes de les frases més destacades de l’entrevista:

  • La dimissió de Torres-Dulce es pot interpretar com la renúncia d’un jurista a les pressions originades per la no-separació de poders de l’Estat espanyol.
  • Jo crec que són millors unes eleccions en què els partits concorrin de manera separada. És la manera més adient perquè la gent amb sensibilitat ideològiques diferents no hagin de tensionar les seves idees per participar en aquest procés.
  • La participació serà molt diferent, en unes futures eleccions, d’allò que han augurat les darreres enquestes.
  • El fenomen Podem el poso en quarantena i potser m’equivoco. No tenen una estructura consolidada per presentar-se a aquesta mena d’eleccions plebiscitàries i no es posiciona clarament sobre el procés sobiranista.
  • Les enquestes no són capaces de reflectir el canvi qualitatiu que suposarà unes eleccions de caràcter plebiscitari, si és que arriben.
  • Les relacions entre CiU i ERC han estat històricament difícils, però el procés actual ha canviat les coses. No seria estrany veure que després dels propers comicis ens trobem amb un govern on les dues formacions es trobin.
  • Els votants independentistes no som tots els que vam votar el dia 9N. Per exemple, un dels àmbits on la participació va punxar va ser el sector jove. En uns comicis plantejats en clau plebiscitària confio que això canviï.

Josep Maria Reniu és politòleg especialitzat en governs de coalició i processos electorals i cap d’estudis de Ciència Política i Administració de la Universitat de Barcelona (UB)

DSC_2147

L’acte va ésser presentat per en Manel Porta, coordinador local de Sant Cugat per la Independència i a continuació en Josep Maria Reniu va començar la conferència fent servir un símil muntanyenc per portar l’argumentari i recomanat la lectura de l’informe número 10 del CATN que parla sobre el procés constituent.
Les diferents etapes que pot tenir l’anomenat “procés”, poden tenir un reflex en un intent de fer el cim a qualsevol de les muntanyes de l’Himalaia. Les diverses fites en aquest camí porten a diferents camps, començant pel camp base que quedaria establert per la convocatòria de les eleccions plebiscitàries, a poder ser abans de les eleccions municipals de l’any que ve.
A partir d’aquí comencen una sèrie de fites amb l’objectiu de la independència, com la construcció d’estructures d’estat. Quins instruments ens han d’ajudar a aconseguir-la?
Les llistes que poden ser unitàries o separades, però que no haurien de portar a debats estèrils. JM Reniu defensà les llistes separades per intentar aglutinar i tenir fins l’últim vot independentista possible i defensà que la sinergia que es produiria en el cas de la llista unitària no seria una suma algebraica en grans poblacions.
El full de ruta que hauria de portar a una negociació amb l’estat espanyol des del moment en que hi hagués una declaració d’independència (camp 1) i que obriria un procés de transició. En aquest període és força important que la comunitat internacional actuï de receptora i reculli el missatge de forma pragmàtica i en base també a interessos com poden ser els de cobrament del deute públic sobirà.
Organismes com el Diplocat ja estan fent feina en aquest sentit, però a més caldria sobretot que es redactés una constitució catalana de la forma més transversal possible (camp 2).
Amb aquestes fites assolides, és molt important no oblidar el dia a dia, el país s’ha de finançar i el govern ha de seguir governant per tal de que el país continuï.
S’entra des del dia de la declaració d’independència en un procés de negociació que pot ser més llarg o més curt en funció de l’actitud de l’estat espanyol, però que hauria de culminar en l’aprovació de la Constitució Catalana i la proclamació de la Independència de Catalunya en el format que el poble decideixi (República possiblement).
DSC_2108
Fotografies cedides per en Jordi Puiggené

Un pensament sobre “Resum de la conferència d’en Josep Mª Reniu (CATN) sobre el Procés de construcció de la República Catalana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.