Testimonis dels protagonistes

BALANÇ DEL PROJECTE INDETÀPER ABANS DE L’INICI DE LA DARRERA FASE

12 de juny de 2015

Indetaperuuuuuuuuus!

S’ha acabat la segona fase de l’Indetàper. A partir d’ara iniciem la tercera i última fase. Encarem la recta final de poc més de 100 dies.

Per tant us vull donar el balanç de les 12 sessions d’Indetàper que s’han fet des que vam començar, i de les darreres incorporacions.

Ara mateix som un equip de 42 voluntaris, els darrers a afegir-s’hi han estat la Mercè Climent (que farà difusió del projecte a través de la marató de trucades i de l’infomòbil) i el Carles Heredia, el Carles Cerdà i el Josep Maria Moretó (que faran de visitadors). Benvinguts tots quatre.

Pel que fa al balanç de les 12 sessions, tenim:

 • Llocs on s’han realitzat: 10 a Sant Cugat (6 al centre, 2 a la Floresta i 2 a Valldoreix), 1 a Rubí i 1 a Sabadell
 • Assistents: 97 persones
 • Mitjana per indetàper: 8 persones convidades
 • Hores totals de sessió: 26 (poc més de dues hores per sessió)
 • Efecte taca d’oli: 50%. 6 de nous i 6 rebots (taca d’oli)
 • Tipologia: 6 amb gent dubtosa, 4 amb immigrants, 2 amb gent indecisa
 • Puntuació de les enquestes:
  1. Utilitat de la informació: 7,6
  2. Tracte dels visitadors: 9,5 (felicitats)
  3. Valoració global de la sessió: 8,9
 • Dels 11 visitadors que hi ha hagut disponibles durant aquest temps, les actuacions s’han repartit així:
  3 sessions fetes: Anna Cuxart, Lluis Mas, Jordi Puiggené, Jaume Viladric
  2 sessions fetes: Joan Aguilà, Kike Mas, Carles Pasqual, Francesc Salvador
  1 sessió feta: Xavier Palet
  0 sessions: Jordi Cuesta, Àngels Vidal

Això que han fet els visitadors, ja ho sabeu, no hauria estat possible sense la tasca de formigueta, sorda i constant, però bàsica de tots els recol·lectors. Des d’aquí els ho vull agrair molt emotivament.

I recordeu que sempre pot haver un bon moment per fer d’Ambaixadors del projecte. Expliqueu-li a aquell amic o conegut i engresqueu-lo que faci d’amfitrió.

Enhorabona a tothom,

Jaume Viladric
Coordinador Indetàper

INDETÀPER A SABADELL

20 d’abril de 2015

Assistents, per part de l’ANC: Jordi Folch (AT Sabadell, convidat de pedra), Martha Moreo (sectorial d’immigració), Eduard Peris (sectorial d’immigració), Kike Mas (AT Sant Cugat)

Per part de les associacions participants: Diego (coordinador de la ‘Associació Multicultural de Sant Cugat’), Ana Chavez (col·laboradora de l’‘Associació Multicultural’ a Sabadell i Terrassa), Enric Escrihuela (advocat, col·labora amb les dues associacions donant assessorament jurídic gratuït un dia a la setmana), i 3 persones més.

Comencem la reunió presentant l’ANC, el projecte Indetàper i presentant-nos tots els assistents.

És difícil d’evitar que la gent, mentre es presenta, comenci a dir la seva opinió sobre la independència. El grup té ganes de parlar-ne.

Un dels convidats comenta que de jove es va deixar portar pel grup d’amics i que, fins i tot, va ser franquista. Poc a poc ha anat veien la realitat i actualment té clar que quelcom ha de canviar, tot i que té certs dubtes. Un dels dubtes que comentem és sobre què es votarà, què es decidirà a les eleccions municipals i a les autonòmiques.

El concepte de plebiscitàries té a la gent una mica atabalada. Hi ha molta gent –comenta el grup- que opina sobre tot sense saber què és el que realment ens estem jugant a les properes eleccions.

Pel que fa a posicionar-se políticament (i encara més a favor de l’independentisme), reconeixen que els immigrats són un col·lectiu que té molta por a les represàlies de l’Estat espanyol. No només aquells que estan gestionant els seus ‘papers’ en aquests moments, sinó també aquells que ja tenen permís de residència o ja són espanyols: “Em poden prendre el passaport espanyol si em posiciono  a favor de l’independentisme?”.  Li donem la resposta. No. Haurien de canviar la Constitució Espanyola.

En general el grup té molt clar que el català forma part de la cultura de Catalunya. Fins i tot es queixen de que hi ha molts llocs on és impossible estudiar català per manca d’oferta suficient. Demanen més cursos, més oferta, tots els cursos que es fan s’omplen de seguida.

Un dels assistents interessant és una jove que va a l’institut de Sabadell. Ens explica que té moltes dificultats per a que entenguin la seva postura independentista. Ella també té dubtes i pors, però molts amics de la seva edat no estan interessats pel tema o –fins i tot- diuen que ells ”son espanyols”. Li preguntem com fer-ho, com adreçar-nos a ells per a que ens escoltin. El llenguatge ha de ser del seu nivell, diu, sense entrar en detalls tècnics d’economia. Els joves estan més amoïnats per no tenir feina que per la independència de Catalunya. Molts ja no tenen il·lusió per estudiar i diuen: “fins i tot els que estudien acaben a l’atur”. Cal un missatge d’optimisme.

Els informem que tothom pot participar del procés de creació de les constitucions que hi ha en marxa, mitjançant les webs per presentar-hi esmenes.

L’Indetàper va ser positiu i segur que els companys de l’ANC de Sabadell n’organitzaran més amb les entitats que hi van participar.

Moltes gràcies a tots!

Kike Mas

#noensaturarem


BALANÇ DE DOS MESOS MÉS D’INDETÀPER

18 d’abril de 2015

BONA NIT, Indetapeeeeeeeeeruuuuuuuuuuus!

(i la mà aleteja mentre el meu braç fa el gest a l’estil Quim Masferrer),

És hora de tornar a fer balanç. Abans, les novetats:

Difusió territorial

L’Indetàper fins ara s’ha escampat per 15 territorials, de les darreres, a Castelldefels, fa tres dies que es van estrenar amb la seva primera sessió. I a Sant-Montjuïc, també. Us passo l’enllaç del text amb foto al seu web (us en recomano la lectura, anima molt) o per als piuladors, al canari.
He obert contactes amb gent de l’Empordà, que ara per ara està reclutant territorials per fer una reunió informativa sobre el projecte. Us n’informaré.
Al Vallès, el dilluns es farà a Sabadell també el primer indetàper, i hi ha gestions avançades per fer-ne dos mes a Rubí.

Immitàper

El Kike, l’Anna Cuxart i el Jordi Puiggené formen dins l’Indetàper, un grup de treball especialitzat a contactar, establir lligams de cooperació i canals de comunicació oberts entre les entitats d’immigrants i la territorial de l’ANC a Sant Cugat. És una feina apassionant, agraïda, que té molt de rendiment. De moment han aconseguit dos indetàpers, dos més en programació i nous contactes per cristal·litzar.

I ara, el balanç…

Rendiment des del darrer balanç, el 17 de febrer

Hem fet 6 indetàpers, 1 de particular, 3 a associacions i 2 a cegues (a l’Ateneu ens cedeixen un espai, muntem el necessari i esperem que vingui algú) de moment només va venir una persona a informar-se de què anava la cosa… Paciència, ja ho aconseguirem.
Hi ha, ara mateix, 7 indetàpers en procés de programació. Uns, (3) fruit de contactes nous i d’altres (4) conseqüència de l’efecte taca d’oli, això és molt important.

Difusió del l’indetàper a Sant Cugat

Hem fet 17 parades i un infomòbil que han repartit més de gairebé 3.000 fulletons. Gràcies a aquesta tasca, cada dia sento més gent que em diu que n’han sentit parlar de l’indetàper o que quan surt el tema, em pregunten de què va, que ja ho coneixen però en volen saber més detalls.
La feina dels recol·lectors és primordial en aquesta primera fase del projecte. Penseu que no disposem de grans mitjans de comunicació, d’altaveus, i la nostra forma d’escampar-nos passa per repartir fulletons a diferents indrets del territori i del boca-orella.
Els 11.000 fulletons que teníem impresos s’estan a punt d’acabar. Però en farem de nous… no se’ns acabarà, el material!

Formació, cooperació i admissió

Entre reunions informatives i de coordinació amb altres entitats com SUMATE o el SN de l’Assemblea se n’han fet 10.
Dono la benvinguda oficial al Jordi Cuesta i al Xavier Palet, que s’hi han afegit com a visitadors. Benvinguts, i estudieu força… ha ha ha.
Per contra, hem d’acomiadar per motius personals  en Joan Aguilà i el Lluís Ramos, que ens deixen en presència però no en essència.
Deixeu-me dir que en Joan va estrenar el primer indetàper que vam fer i en el seu segon indetàper va “lluitar dialècticament” contra dos assistents de colmillo retorçado amb molt bon resultat (Joan, una tercera persona present a la sessió m’ha lloat la teva actitud davant d’aquelles embestides ferotges); també va dirigir els treballs de creació de documents dels quals ens n’aprofitem els visitadors i vam treballar del 4 al 19 de desembre conjuntament en la concreció necessària per fer que l’indetàper passés de ser un projecte a ser una realitat.
Deixeu-me dir també que el Lluís em va donar una gran alegria quan va optar per afegir-se al grup de trucades a entitats. Amb el seu treball rigorós, metòdic i detallista, extremadament detallista, ha aconseguit 5 indetàpers, així, pim pam, com qui no vol la cosa. I sense medalles, des de l’anonimat, com ell vol (Lluís, em perdonaràs algun dia que ara hagi trencat el silenci i ho faci públic oi? no se m’acut una millor manera d’agrair-te el teu treball en el projecte).
A tots dos, us estic molt i molt agraït, m’emociono cada cop que penso que persones tan diferents podem treballar juntes i fer grans coses. I com us he dit, torneu sempre que vulgueu. Sereu ben retrobats.
Prou xerrameca, gent, que tenim feina al davant, au.
Jaume Viladric
Coordinador Indetàper

INDETÀPER AMB MEMBRES DE L’ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS I VEÏNS DE LA FLORESTA

14 d’abril de 2015

Fins i tot amb la gent convençuda cal esvair pors

Per part de l’ANC els assistents són Francesc Salvador, Jordi Puiggené i Xavier Palet.
5 assistents per part de l’Associació. Gent molt acollidora i convençuda.

Temes tractats: Després d’una introducció a l’Indetàper, ens plantegen tractar tres preguntes/temes:

1- Les pensions, especialment si la gent gran tindrà drets de percepció de les pensions front a l’Estat espanyol en cas d’independència.
2- La desconnexió (el pla A i el pla B). Com es farà?
3- Mesures front a una possible reacció violenta de l’Estat en contra de les eleccions del 27S o del seu resultat posterior (impugnació de les eleccions, suspensió de l’autonomia, intervenció militar – tancs per la Diagonal).

En general els expliquem i donem dades per rebaixar el nivell d’ansietat, però es nota que l’estratègia de la por de l’Estat els afecta. Finalment es mostren més tranquilitzats.

També parlem sobre Europa i la comunitat internacional, i les possibilitats de reconeixement d’una República Catalana, aspectes econòmics i socials a tenir en compte. Veuen clar que la posició estratègica de Catalunya ens ajuda en el reconeixement i la negociació amb l’Estat, encara que la majoria es mostren escèptics amb que Espanya s’avingui a negociar. Pregunten si un resultat electoral a Espanya on guanyés el PSOE podria canviar les coses. Evidentment: no. Els expliquem el procés legal que cal per fer una reforma que afecti als primers títols de la Constitució Espanyola, la base de l’alternativa federalista.

Els convidem a trobar gent del seu entorn que tinguin dubtes i a organitzar Indetàpers. Tenen dificultats perquè els seus cercles d’amistats també semblen bastant convençuts, però els diem que tant se val, sempre hi ha dubtes i sempre es poden trobar més persones que facin d’ambaixadors. També els recomanem que busquin entre coneguts que tinguessin abans una posició favorable a la independència i ara estiguin “flirtejant” amb solucions federalistes. Semblen més aviat disposats a fer-ho a títol personal, no tant com a Associació. Alguns assistents segurament organitzaran algun Indetàper aviat. Els deixem futlletons perquè puguin utilitzar-los.

En resum: un Indetàper conceptualment senzill amb una gent molt preocupada per la estratègia de la por de l’Estat i la manca d’informació clara per part de les nostres institucions.

Jordi Puiggené

Voluntari de Sant Cugat per la Independència


PRIMER INDETÀPER AMB L’ASSOCIACIÓ MULTICULTURAL DE SANT CUGAT

19 de febrer de 2015

Recull d’impressions d’una primera trobada molt profitosa

Per part de la ANC, els assistent son: Martha Moreo (Sectorial d’Immigració), Jaume Viladric (Coordinador Projecte Indetàper), Anna Cuxart (Voluntària de la ANC pel projecte Indetàper/Immigració) i Kike Mas (Indetàper/Immigració)

imatge02

Ja hem fet el primer Indetàper amb els amics de l’Associació Multicultural de Sant Cugat.

Primer de tot, hem presentat breument el projecte Indetàper i als assistents per part de l’ANC. A continuació, tots els convidats s’han presentat i han exposat les seves idees per comentar-les entre tots. Resumiré algunes de les reflexions que es van fer, no ha estat fàcil, doncs totes les aportacions són de gran valor i de ben segur que us faran pensar…

Un pare de família ens transmet la seva preocupació per la situació actual. Quan va arribar aquí, això per ell era la terra promesa: feina, seguretat, democràcia, habitatge, atenció sanitària, educació. De seguida va tenir clar que era on volia tenir els seus fills. En aquest moment, el seu paradís té els peus de fang, sembla fins i tot que s’enfonsa…atur, corrupció, llei d’estrangeria repressora, crisi, desnonaments…molts amics seus han hagut de marxar.

Ens pregunta obertament què els aconsellem, què han de fer? Saben que el poble és sobirà i que la situació ha de canviar, però el seu passaport diu “Español” i tenen cert respecte a posicionar-se tant clarament com fem nosaltres. El seu cor els diu que han d’exigir el que creuen millor, demanar el que creuen just, sempre amb civisme (com fa la ANC, diu), però son un col·lectiu amb certa por de “exigir”.

Mirem d’aclarir els seus dubtes i –en resum- el nostre consell és clar: han de informar-se, implicar-se i fer valer la seva veu. Els diem el que pensem, però els recomanem informar-se molt i contrastar la informació: Els oferim la llista de llocs Web amb informació de tots els temes del procés que vivim.

Els convidem a formar part del procés; el factor clau és la implicació, la participació: Els facilitem també els webs on es poden fer esmenes a les constitucions que estan essent redactades (constitució.cat i unanovaconstitució.cat). En aquest aspecte, els fem veure que poden no estar d’acord amb el que s’està redactant i que si participen com a col·lectiu, podran fer molta més força.

Un altre dels assistents ens explica que volen que els polítics compleixin tot allò que han promès. Expliquem de nou que si tots participen en la creació d’un nou Estat i una nova Constitució (lleis), aquests detalls es poden anar definint i els podem exigir als polítics. Per a tot ells, és molt important la Sobirania del poble. Venen de països on s’ha lluitat per la llibertat i pels drets. Veuen amb orgull que a Catalunya ho estiguem fent per la via pacífica i argumentant les raons. Estan agraïts a l’Ajuntament de Sant Cugat perquè ha mostrat força sensibilitat en el tema dels desnonaments i ens recorda que és molt necessari que el nou govern vetlli per la protecció de la gent amb dificultats i en especial pel tema dels desnonaments.

imatge01

Tot el grup ens transmet la seva preocupació per com quedaria el possible Estat Català respecte Europa. No veuen massa clar que se’ns reconegui res i que la resta de Europa es posi del nostre costat si l’Estat Espanyol hi està en contra.

Respecte això mirem de fer-los veure que el 9N tampoc s’hagués fet si haguéssim pensat que no es faria.

Estan d’acord en que cal treballar actuant i pensant que allò pel que es treballa és possible: Actitud.

De vegades veuen que hi ha gent immigrada que pensa que “el procés” no va amb ells. Sembla que el procés sigui aliè als col·lectius immigrats. No serà fàcil mobilitzar-los.

Un dels joves assistents va arribar aquí al 2003. Ara, amb un fill de 3 anys, ens explica que té molt clar que aquesta és la seva terra. Explica a tot el grup que té molt clar que han de participar i fer sentir la seva veu. Creu en la independència, però pensa que s’han de mobilitzar molts immigrats que estan immòbils per por a les possibles reaccions adverses (legals-administratives) del Govern Espanyol.

Una de les persones del grup, es mostra molt reticent a que se’ls obligui a parlar català per poder estar i treballar a Catalunya. Alguns dels equatorians assistents tenen més clar que ella el fet que el català forma part de la nostra cultura. Entre tots, també estem d’acord en que molts van arribar pensant que amb el castellà n’hi havia prou. Un altre aspecte que la fa ser més reticent a la independència és pensar que Catalunya quedaria aïllada de la resta de Europa i no veu gens clar que l’euro pugui ser la nostra moneda. Comentem entre tots la importància de Catalunya com a motor econòmic de Europa, com a zona de pas de mercaderies i com a centre dinamitzador en general (fires internacionals , empreses multinacionals, zona de pas i de destí turístic…). En definitiva, expliquem que Europa no es pot permetre deixar fora un dels principals actius de la zona Euro.

Es queixa molt de que li exigeixin el català per a aconseguir el NIE (Número de identificació d’Estrangeria). El dia després de l’Indetàper, la Sectorial d’Immigració ens fa arribar un correu@ amb totes les explicacions i aclariments al respecte.

En Diego Castelo (Coordinador General de la Associació Multicultural), ens comenta que

“creemos, después de recoger los comentarios de los participantes…que ha sido muy positivo y de mucha gran ayuda para tener mayor conocimiento y así fortalecer nuestros ideales”.

La dinàmica del grup va ser molt correcta i –certament- els protagonistes van ser els immigrats. Penso que es va crear (entre tots) un bon ambient de diàleg i respecte.

imatge03

El coordinador d’aquesta associació ens diu obertament que

“por ese gran interés que dejó este Indetáper, continuaremos haciendo más”. 

Hem iniciat gestions per fer un primer Indetàper a Sabadell (amb en Jordi Folch, en coordinació amb els companys d’ ANC Sabadell). Ens ajudarà la nostra Sectorial de Immigració (Martha Moreo), qui també ha organitzat un curs de formació pels companys d’ANC de Sabadell. D’aquesta manera allà podran atendre altres Indetàper, ja de manera autònoma.

El col·lectiu de immigrats, no sempre té la oportunitat de parlar del procés polític que estem vivint, per això tenen molt clar que

“…ha sido para los nuevos residentes … una experiencia única y acogedora que desde la Asamblea Nacional Catalana (ANC) han brindado la oportunidad a los extranjeros a poder expresarse y dar su opinión sobre la independencia de Cataluña”.

Hem de pensar que a Catalunya hi ha un 1.138.000 immigrats i que, com bé ens diu en Diego:

“…somos parte del motor de Cataluña”.

Quina gran experiència!

Gràcies a tots. Als assistents per ensenyar-nos tantes coses. Al Diego per la seva hospitalitat i ajuda en la coordinació i als companys voluntaris de l’ANC, sense els quals tot això seria impossible.

Kike Mas

#noensaturarem


INDETÀPER PARTICULAR AL CENTRE DE SANT CUGAT

26 de febrer de 2015

Pare, si ho veiessis, estaries molt content

El meu nom: Montserrat Miquel i avui (l’endemà de l’indetàper precisament, el 27) faig anys. Aquest és el motiu de la meva pressa, diria urgència.

Fa una cosa d’un mes vaig organitzar el meu primer indetàper amb la idea d’ajudar a fer nació amb l’ANC. Va ser molt senzill. Dir-los a una colla d’alumnes meves, i també amigues, de fer una mica de barrila a casa meva i al mateix temps assabentar-nos de les solucions als dubtes i a les aprensions que la majoria tenim sobre la independència de Catalunya… pa sucat amb oli!

La sessió va ser informativa, molt agradable i seriosa, ben acollida per tots. El Jaume Viladric em va agrair la tasca en nom de l’ANC. Em vaig sentir molt contenta; satisfeta d’haver pogut cooperar amb el que crec que és una qüestió patriòtica. Així que portada per aquest entusiasme, vaig posar mans a la feina per organitzar un altre indetàper.

El Jaume és testimoni que aquesta sessió m’ha costat bastant més d’organitzar que la primera; no tenia la seguretat de si vindrien més de la meitat de convidats. Doncs bé, anava equivocada. Crec que ha estat molt profitosa i hem fet una bona feina. S’ha parlat de moltes coses, dubtes, sentiments, economia, seguretat social, etc. I tot ha estat contestat amb saviesa, eloqüència i enteniment del concepte. Els amics, a més de passar-ho “pipa” han quedat satisfets de les respostes a les preguntes.

Jo personalment, fa molts anys que estic convençuda de la independència, però no sabia gaire bé per què. Vaig aprendre molt durant la sessió i he trobat amb l’ANC tot el que vull per al meu país, persones cultes, educades, amb un bon criteri i, sobretot, democràcia.

Això és la meva il·lusió, la meva esperança i sentir aquesta germanor de país.

Montserrat Miquel

Amfitriona


EVOLUCIÓ DE L’INDETÀPER

17 de febrer de 2015

Balanç i impressions del projecte indetàper

Gent indetapera!

És moment de fer balanç. Us vaig dir que havia mirat el calendari i n’havia quedat meravellat. Doncs heus aquí els resultats que hem aconseguit entre tots, absolutament entre tots.
Inici i il·lusió
El 4 de desembre informava del projecte al Secretariat de Sant Cugat i n’hi donava llum verda per actuar. Allà ja es va comentar que seria bo de dur-lo a la Nacional. En Joan Aguilà i jo ens vam posar a concretar el que era una idea i el 22 de desembre fèiem la primera reunió informativa. Immediatament, el 27 va començar el que seria un no parar per difondre l’Indetàper, la primera difusió a peu de carrer a la parada de voluntaris.
Difusió a dojo
Des de llavors hem repartit 8.000 fulletons en 21 sortides (parades, infomòbil). S’han fet 2 infomòbils al barri de l’av. de Cerdanyola (en podrem fer més al febrer i març quan tingui el permís, l’espero en candeletes). La marató de trucades va començar el 12 de desembre.
Creixement i formació
El 26 de gener fèiem la 2a reunió informativa, on hi van assistir 6 territorials de l’Assemblea que s’han interessat per l’Indetàper. Actualment ho estan (i pendent de reunió, la tercera) Molins de Rei, l’Hospitalet i Sabadell. Dijous farem un curset de formació per adreçar-nos a immigrants en un Indetàper, o a peu de carrer.
La feina completada
I per acabar, hem fet 3 tàpers, dos d’ells a domicilis particulars (un d’ells amb immigrants, el d’ahir) i en tenim un a la vista (el 26) i dos més d’emparaulats que els falta data. En total 6.
I tornem-hi
Però no hem fet res més que començar. La xarxa funciona cada cop amb més potència i la seva difusió cada cop és més gran.  La Nacional s’ha interessat per l’Indetàper. Està demostrat que la gent veu amb bons ulls la iniciativa. Depèn de nosaltres fer-ho bé cada cop que en tinguem l’ocasió. Si cadascun de nosaltres fa la feina ben feta, això no té aturador. Els ho mostrarem oi?
No sabeu com us estic d’agraït,
Jaume Viladric

INDETÀPER PRIVAT PER A IMMIGRANTS

16 de febrer de 2015

Ho farem entre tots, oi?

Quan fem un indetàper, valorem molt com s’han sentit les persones que hi han assistit, els passem una full de valoració que ens serveix per polir el que calgui, truco a l’amfitrió l’endemà per sentir directament detalls i sensacions des de la reflexió. Però de les coses que valorem més és l’efecte taca d’oli. D’una sessió en surt una altra. I l’Indetàper amb immigrants d’ahir és fruit d’aquesta taca d’oli que es va escampant a poc a poc.

Un xilè, un colombià i un equatorià, tots tres d’orígens diferents que tenen en comú que la seva vida ha coincidit en un punt del planeta que en diem Sant Cugat del Vallès, i en un moment històric, que ningú es pensava que hi seríem tan sols fa 5 anys. Tenen en comú també, que veuen com el seu futur passa per Catalunya, hi va lligat. Són inquiets, els agrada la política i han decidit mirar una mica més enllà del dia a dia. Han percebut que, ben aviat, aquí ens hi jugarem el futur col·lectiu, el de tothom. També el seu. Per això no volen perdre’s l’oportunitat de dir la seva. Però no saben com fer-ho. Tenen por i molts interrogants.

A l’Indetàper aquest tema va ser recurrent i molt comentat. La Martha, de la sectorial d’immigrants, la meva companya informadora, els explicava com n’era de millor canalitzar aquestes inquietuds en alguna acció, que no deixar-la morir asseguts al sofà esperant veure venir els esdeveniments. Cal defensar els drets dels immigrants, és veritat. Qui millor per fer-ho que els mateixos immigrants? Des de l’Assemblea, tot el nostre suport. Ja ho saben. També saben que no estan sols, que hem recorregut molt de camí des que l’Assemblea va néixer. Que comptem amb ells. I ho podem fer junts.

I ho vam explicar bàsicament en català. Barrera? Només la psicològica que un mateix s’autoimposa. Us asseguro que durant la reunió la llengua no va ser cap problema (ho era més la meva sordesa, ha ha ha). Tots tres parlant també en català, tota un lliçó (un d’ells l’està aprenent a parlar amb una parella lingüística) que ens ha de fer reflexionar…

Van anar desfilant diversos temes. Sempre des del tracte cordial, respectuós i curiós que necessita tota persona per sentir-se escoltada. La resistència inicial aviat es va fondre, la confiança (perquè som així les persones quan ens trobem davant de gent que ens escolta) s’anava enllaçant entre tots cinc. Acabant la reunió, vaig tenir la sensació que feia molt de temps que els coneixia. Però sobretot, em  va semblar veure en el seu rostre, ara amb un esboç de somriure, ara amb un assentament amb el cap o amb el to de veu, que s’estaven treient un pes del damunt, el pes dels interrogants.

És un primer pas, el segon espero que el facin  ben aviat acompanyats d’amics i familiars seus. I que junts caminem des de la diferència cap a un mateix final. Vull agrair la seva valentia, sóc conscient que no és fàcil però entre tots, avançarem.


INDETÀPER PRIVAT AL CENTRE DE SANT CUGAT

5 de febrer de 2015

Sensacions del primer indetàper en un domicili particular

Aquestes són les sensacions dels voluntaris que van anar a la casa per informar sobre el procés d’independència tot responent les preguntes que els 7 assistents els feien.

Carles (voluntari visitador)

Crec que a la reunió hem reforçat arguments de la gent; felicito els meus companys per la tasca feta.

Jordi (voluntari visitador)

Ja tinc ganes de fer-ne una altra, de reunió informativa!!!

Kike (voluntari visitador)

Avui he participat en un Indetàper.

L’experiència ha estat molt positiva. Durant més de dues hores hem parlat amb un grup de gent molt trempada. Val a dir que no ha estat un debat gens dur. Era gent prou convençuda, però amb certs dubtes i pors que hem anant aclarint durant la trobada. Aquests són els principals punts tractats:

– el català i el castellà. Com conviuran i com es portarà la oficialitat o co-oficialitat.

– Referèndum després de les eleccions? O tindrem realment unes plebiscitàries on els partits posaran com a primer punt del programa la independència?

– Quina majoria, quin %, justificaria una DUI després de les plebiscitàries? La meitat més u? Com està aquest tema?

– La socitat està decebuda i desgastada. Tenen la sensació que des del 9N no avancem i que el procés està massa polititzat. La gent veu que els partits han recuperat el “tempo” dels aconteixements. Mesos enrera, el tempo el posava la societat i els polítics es van veure forçats a seguir la societat. S’hauria de seguir amb aquella pressió. La gent no la veu !

– Finançament, confiança de la resta d’Europa en Catalunya i en el procés.

– Es comenta l’entrevista d’Ana Pastor a Podemos (podem buscar el video, diuen que és recomanable)

– Podemos és vist com una amenaça. Caldrà conèixer millor què porten entre mans i convertir la seva aparició en una oportunitat per reforçar els nostres arguments. No hem de mirar-los només com una amenaça.

– Hi ha moments de la reunió en què hi ha més d’una conversa, però és inevitable, doncs l’ambient és realment de debat constructiu.

– Els assistents insisteixen en què cal donar suport a Súmate, per explicar als “castellans” els ‘pros’ de la independència.

– Com serà la hisenda catalana el dia D+1?

-Quin % de funcionaris de l’Estat Espanyol tenim a Catalunya? Què passarà amb ells durant i després del procés?

– Tindrem exèrcit?

– Qui pagarà les pensions? Hi haurà problemes els primers mesos que siguem independents ? S’explica com funciona el tema i insistim en què és important explicar-ho bé. Molts jubilats tenen por al procés per això de les pensions.

– Es parla que es necessitarien uns 3k milions d’€ com a coixí per tal que els primers mesos (després del dia D) tot rutllés. També es comenta que els bancs saben a qui es pagava la pensió des d’abans del dia D. Aleshores, amb el control de qui són els beneficiaris es pot fer.

-Apareixen dubtes sobre la constitució (catalana) i penso que és interessant que tots la llegim i en tinguem un resum per presentar-la breument (ja sé que és dificil).

– També parlem de l’ agència catalana anticorrupció com a exemple per a d’altres països.

– Alguns dels assistents comenten si es faran ‘curts’ (you tube) o aparicions a TV per estendre el missatge de tranquil·litat, esperança i optimisme.

En general, una gran experiència amb un grup molt maco. Necessitem grups més “canyeros” per posar-nos a prova i per arribar a més indecisos. Felicitats a tots i gràcies per deixar-me participar.

Salut, kike

Jaume Viladric

Jo també vaig tenir la sort de participar en aquest Indetàper. Només ho vaig fer la primera mitja hora en substitució del Jordi Puiggené, que ja va avisar que vindria tard. Me’n vaig anar amb una agradable sensació d’enveja sana. De saber que em perdria una cosa única. De saber que en Carles, en Jordi i el Kike (els visitadors) viurien una experència molt enriquidora.

Jo només puc assenyalar que estem obrint camí, ningú mai ho ha fet així. I això és una tasca original, complexa, dura, que demana constància i paciència, però que és molt gratificant. Ara, és un moment d’aquests: llegir el resum del Kike o com el Carles felicita als altres informadors, o com el Jordi em diu, “ja tinc ganes de fer un altre Indetàper!” o veure que a la gent li agrada i li sembla molt bé la iniciativa; que moltes territorials de l’àrea metropolitana s’hi estan interessant per implantar-ho als seus pobles; que els voluntaris que volen col·laborar en el projecte, cada dia en són més. Parlar amb l’amfitriona de la sessió l’endemà i que et digui que està molt contenta… Tot això és molt gratificant.

Estic segur que el projecte Indetàper s’anirà estenent a poc a poc, a foc lent, però sense pauses. A mesura que s’apropi el 27-S l’interès per estar informat anirà creixent, que la gent s’anirà dient que ha fet una reunió informativa a casa seva que li ha anat molt bé… Ara, toca difondre’l i fer-ho el millor que sapiguem cada cop que en tinguem l’ocasió. Sé que amb la vostra empenta, ho aconseguirem.


DIFUSIÓ DE L’INDETÀPER

30 de gener de 2015

Bateig de l’infomòbil

Gent,

Tornem a estar d’estrena. I quina estrena! Us imagineu viure durant una hora i mitja l’acceptació de la gent cada cop que els donàvem un fulletó i els explicàvem de què va l’Indetàper? Tret de quatre (més no, us ho juro) menyspreus, la gent escoltava atentíssima i fins i tot expressava que li aniria bé tenir informació. Alguns s’hi identificaven “yo soy una de esos” i n’hi va haver un parell que vam començar a fer una sessió al mig del carrer “a ver, a mí me preocupa si tendremos dinero…” pam!
Els 5 que érem, en Josep Maria Cabasés, la Isabel Fatjó, l’Eduard Torres, la Shirka i jo, vam repartir 500 fulletons i 200 “Per què?” (i 4 fulls d’autoinculpació, he he he, oi Eduard?) en 90 minuts, que van passar volant, sabent que més d’un full arribaria a la llar de molts indecisos. Jo m’ho vaig passar més que bé i amb el convenciment que el que vam fer era molt útil, vaig estar molt còmode amb vosaltres i em va alegrar molt que en acabar tinguéssiu tant bones sensacions i ganes de repetir.
Com sabeu tots, l’infomòbil vol fer arribar directament als indecisos el projecte Indetàper. Per això anem a diferents barris de Sant Cugat i anem passejant fent itinerari. Està obert a tothom, només heu de proposar dia i hora per fer-ho; un cop rebuda la vostra proposta en faig una crida perquè s’hi apunti més gent.
Les tasques són senzilles, des de repartir fulletons i prou, fins a parar la gent per donar-los informació del projecte (o del que calgui, la gent és una capsa de sorpreses, sovint molt agradable d’obrir). Us animo a participar-hi, ni que sigui un cop per provar-ho. La Isabel ho va fer així, “avui vinc per mirar…” i  l’hauríeu d’haver vist, com estava d’eufòrica! traspuava alegria per tot.
I prou però important:en tres sessions al carrer, els recol·lectors (dues a la parada i un infomòbil) hem repartit 1.700 fulletons informatius. Crec que això sol (sense comptar les converses) val un bon reconeixement i un llarg aplaudiment. Felicitats a tots els participants i GRÀCIES.
Sense aquesta primera pedra que esteu col·locant… no aniríem enlloc.
Jaume Viladric

INDETÀPER AL CASAL DE VALLDOREIX (ACCÉS LLIURE)

28 de gener de 2015

Èxit del primer indetàper. Èxit de tots

Ahir vam celebrar el primer indetàper al Casalet de Valldoreix, contra tot pronòstic (a darrera hora es va anul·lar per falta d’assistència, però just era l’hora s’hi van presentar 2 persones i poc després 2 més i cap al final una altra).

foto 1r indetaper

Vam estar dues hores xerrant a cor què vols amb els visitadors en Joan Aguilà i jo mateix, que vaig substituir en Francesc Salvador (sento els canvis que vaig haver de fer a darrera hora, Francesc i gràcies per la comprensió) i també amb els convidats de pedra, en Jordi Farrús, la Shirka, en Josep Maria Cabassés, en Lluís Ramos (una estoneta, llàstima i gràcies per ser-hi, Lluís), i en Joan Antoni Tort de Rubí, que en va prendre bona nota per exportar l’Indetàper al seu poble. I unes grans gràcies al Joan Aguilà per tota la moguda de venir corrents per poder celebrar l’Indetàper que no s’havia de fer.

El saldo, crec, va ser molt positiu. Els 5 assistents valoren molt bé la iniciativa i dues persones miraran de trobar altres col·lectius per fer-ne una altra. Una, un tàper de joves; i l’altra, d’immigrants. Sí, em sembla genial, dos col·lectius que cal treballar.

Ara és bo aconseguir que l’efecte taca d’oli s’escampi amb més força, i per això, ens cal dues coses: que els visitadors facin bé la seva feina i que els recol·lectors vegem en l’Indetàper d’ahir i en els que vindran la culminació de la nostra feina.

Com deia a la reunió de dilluns: els recol·lectors som la pinya i la base del castell, que coronaran els visitadors-anxaneta. Ells mai podran fer l’aleta si els de sota no fem la feina. Quina meravella de projecte on conjuntem dues tasques totalment diferents pero complementàries per bé d’un objectiu!

Dijous, 5 de febrer farem el segon Indetàper, aquest cop en un domicili particular.

Gràcies a tots per fer possible aquest sarau que estem muntant.

Jaume Viladric

2 pensaments sobre “Testimonis dels protagonistes

 1. Retroenllaç: T’organitzem un Indetàper a casa | Sants.org

 2. Retroenllaç: L’Assemblea amplia repertori amb l’Indetàper | Sants.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.