Òmnium organitza un cicle de quatre sessions al voltant de la llengua, durant els dimecres del mes de març

AAFF targeto marc llengua

Març per la llengua

Organitzem un cicle de quatre sessions per a debatre l’estat actual de la llengua catalana en la nostra societat. Ho farem a partir de les publicacions més recents al voltant de la llengua i dels processos històrics que han influït en la realitat sociolingüística actual. Totes les sessions seran conduïdes per Lluïsa Julià, organitzadora del cicle.

Primera sessió: dimecres 4 de març, 19h
Per què podria desaparèixer el català malgrat que les estadístiques reflecteixen un augment del nombre de parlants? Quines febleses amaga el model d’immersió a l’escola dels darrers trenta anys? Com influiria una situació de cooficialitat del castellà en una Catalunya independent?  Per què el català està menys interferit pel castellà al País Valencià i les Illes?
Aquestes i altres qüestions les debatrem amb Pau Vidal, autor del llibre El bilingüisme mata (Pòrtic, 2015), amb Enric Gomà i Ramon Solsona, en la primera sessió del cicle.

Segona sessió: dimecres 11 de març, 19h
El plurilingüisme en les creacions culturals catalanes és una concessió? Per què el Polònia de TV3 no és íntegrament en català? Quins precedents té l’ús del castellà o altres llengües en la literatura catalana? A què obeeix la barreja de llengües? Fomenta la diglòssia?
La segona sessió del cicle tindrà per objecte aquests aspectes, i ho farem acompanyats d’Albert Rossich, autor del llibre El plurilingüisme en la literatura catalana (Vitel·la Edicions, 2014) i Joan Daniel Bezsonoff.

Tercera sessió: dimecres 18 de març, 19h
La tercera sessió ens convidarà a reflexionar sobre la relació de les persones nouvingudes amb el català, tot abordant una panoràmica general de les onades migratòries que ha viscut Catalunya. Actualitzarem el debat sobre llengua i cohesió, tot reflexionant sobre la relació que volem que tinguin cohesió social i cohesió nacional. Comptarem amb Andreu Domingo, autor del llibre Catalunya al mirall de la immigració (L’Avenç 2015, Premi Ciutat de Barcelona) i amb Jean-Bosco Botsho.

Quarta sessió: dimecres 25 de març, 19h
Finalment, tancarà el cicle una taula rodona sobre sociolingüística, en la qual tractarem quina ha estat l’evolució històrica de l’estatus del català en la societat dels Països Catalans, com ha influït el contacte del castellà amb el català i quins són els reptes per a fer avançar la llengua en la nostra societat. En la taula rodona participaran Agustí Alcoberro, Mercè Lorente i Josep Anton Fernàndez.

Totes les sessions es faran a la seu nacional d’Òmnium Cultural (carrer Diputació 276, Barcelona).
L’aforament és limitat, però les sessions es podran seguir en directe a www.omnium.cat
El cicle comptarà amb la col·laboració de Núvol, el digital de cultura.

Un pensament sobre “Òmnium organitza un cicle de quatre sessions al voltant de la llengua, durant els dimecres del mes de març

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.