Germà Bel. 10 idees per a la reflexió

CAM00015 (1)

 

El casal de Torreblanca va acollir el passat dijous 28 la xerrada del catedràtic d’Economia Aplicada, Germà Bel (Les Cases d’Alcanar, 1963), organitzada per l’agrupació de Sant Cugat de l’Assemblea Nacional Catalana. L’autor d’ Anatomia d’un desengany (Destino, 2013) va analitzar el perquè del creixent suport a la independència de Catalunya. Bel va seduir el públic (un centenar de persones, malgrat la tarda de pluja) amb el seu to irònic, un munt de dades i una argumentació molt meditada i didàctica.

És difícil resumir tot el que en Germà Bel va explicar al llarg de la presentació del seu llibre, però en voldríem destacar algunes de les idees que va exposar i que conviden a la reflexió:

-Suport a la independència sempre n’hi ha hagut, però ara, per primer cop, hi ha un 24% de gent que escull l’opció independentista quan se’ls pregunta per quina Catalunya volen.

-Fora de Catalunya es fan tres interpretacions del procés català: l’independentisme ha crescut perquè hi ha un adoctrinament educatiu i per part del mitjans de comunicació; perquè hi ha una epidèmia del nacionalisme i perquè els catalans volen ser diferents.

-L’estat espanyol és incapaç de ser plurinacional.

– Els catalans han d’optar entre assumir l’assimilació de l’Estat espanyol (la resignació)  o crear un estat nou. Resignació vs nou estat.. i la majoria opta per la segona opció.

-El suport a la independència a CAT té un perfil majoritari:  ideologia d’esquerres, nivell alt d’estudis, ús majoritari del català i molt implantat a comarques i a BCN capìtal. El suport a la independència disminueix en sectors afectats per l’atur.

– Una societat moderna s’ha de construir sobre la base del respecte cap els que pensen diferent. El respecte ha d’estar per sobre de tot.  I un dels motius del que està passant a Catalunya, és la falta de respecte que es percep per part dels altres.

-Un estudi del Centre d’Estudis Sociològics de l’any 1994 situa Catalunya com la regió que és pitjor percebuda per part de la resta de comunitats de l’Estat. Així doncs, als catalans se’ns veu i se’ns tracta com a diferents, però institucionalment no se’ns reconeix com a diferents.

-El català a l’escola: per a l’Estat el problema és mantenir l’hegemonia del castellà. El català i el valencià són problemes dels altres i per això no els tenen en compte. Aleshores apareix la contradicció: per què han de decidir sobre aquest temes si no és el seu problema?

– Hi ha tres coses segures: ens movem en la incertesa; sense risc no hi ha recompens
a; tindrem el què voldrem i fem entre tots.

Només ens manca recomanar la lectura del seu llibre, tan captivador com el seu discurs.

CAM00016 (1)

Biografia de Germà Bel:

Les Cases d’Alcanar (Terres de l’Ebre, 1963). Llicenciat en Economia per la U. de Barcelona (1986), Màster en Economia per The University of Chicago (1988), i Doctor en Economia per la U. de Barcelona (1993). Catedràtic d’Universitat. Professor visitant a Cornell University a l’any acadèmic 2004-05.  Investigador visitant a Harvard University (KSG) durant 2005-06. Professor invitat a la Barcelona Graduate School of Economics des de 2007. Investigador visitant al European University Institute (Florence School of Regulation) durant maig-juliol 2009 i a Princeton Univeristy 2013-2014. Investigador ICREA-Academia (2011-2015).
Ha rebut el premi “William E. and Frederick C. Mosher Award” al millor artícle acadèmic de l’any 2009 de la American Society for Public Administration. Ha rebut el premi per el millor article acadèmic 2010 de US Academy of Management (Public & Nonprofit Division). Ha rebut XIII Premi Catalunya d’Economia (Societat Catalana d’Economia-Institut d’Estudis Catalans) a la millor investigació sobre economia a 2011; premi otorgat al llibre
Espanya, capital París. Barcelona: Destino 2010 (CAST); Barcelona: La Campana 2011 (CAT).

 

Un pensament sobre “Germà Bel. 10 idees per a la reflexió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.