L’ANC de Suïssa presenta amb un gran èxit el model helvètic com a possible model del futur nou estat català

Un grup de representants de l’Assemblea Exterior a Suïssa  va presentar el passat 2 de gener  El país que volem Suïssa, un debat obert organitzat per Sant Cugat per la Independència en el qual es va introduir el model helvètic com un dels referents internacionals en el qual Catalunya podria inspirar-se. L’objectiu del projecte és difondre els aspectes del model suís que poden servir de model de cara a construir l’Estat català un cop s’assoleixi l’autodeterminació.

2014-01-02 19.52.14

Els seus promotors asseguren que “conèixer Suïssa a fons proporciona un punt de partida per a imaginar una Catalunya que funcioni millor que l’actual”. Una d’elles, Júlia Aguadé, argumenta que l’objectiu és generar debat públic i buscar alternatives per millorar i modernitzar al funcionament actual del nostre país. “Explicar com funciona un país estranger amb un model diferent al nostre fa que s’ampliï la nostra visió del que és possible. Cada aspecte del model té unes conseqüències en la forma de vida dels ciutadans i ens agradaria analitzar-les a fons per a que els catalans ens fem la pregunta: és això el que volem per a la Catalunya independent? I seria possible adoptar-ho?”, es pregunta.

Al llarg de la presentació s’abordà el funcionament del sistema polític, molt participatiu i descentralitzat, on el polític no és professionalitzat. És l’economia més competitiva del món i molt oberta. El preu és menys important ja que afegeix valor al seu producte. La competitivitat s’explica per l’eficiència administrativa, transparència pública i descentralització. És un país que té el doble de renda de Catalunya. Exporta el 35% del PIB, similar a Catalunya. El sistema ferroviari és totalment descentralitzat. Hi ha un control de la despesa i una important consciència sobre la despesa i la inversió comuna.

 Pel que fa a la presència a organitzacions internacionals, es destacà que els suïssos decidiren no entrar a la UE amb un 77% dels vots sinó que preferirenacords bilaterals, i que no van voler entrar a la ONU fins el 2002.

En l’àmbit social, Suïssa, el país de les tres “R”: respecte, responsabilitat i republicanisme”, és el que té menys pobresa infantil a Europa, un 6’8%, i l’educació és pública en un 99%, gratuïta i de qualitat.

Més d’un centenar de persones van participar a l’acte de Sant Cugat. Al llarg del debat, el públic s’interessà en el paper de l’exèrcit, les condicions laborals i de jubilació, el secret bancari, els referèndums i l’absència de corrupció. El passat 23 de desembre, la presentació amb debat es va celebrar a Montmeló i va comptar amb una assistència similar. Properament està previst que segueixi la itinerància arreu de Catalunya, de la mà de les Assemblees Territorials que hi mostrin interès.

La internacionalització del procés i de la causa independentista, objectius de difusió de l’ANC Suïssa com a Assemblea Exterior

Tal com passa a Catalunya amb les Assemblees Territorials, l’Assemblea Exterior Suïssa és una de la vintena d’assemblees exteriors de l’ANC formalment constituïdes, més de la meitat de les quals es troben en territori europeu.

Formada per uns tres-centres simpatitzants i una cinquantena de col·laboradors actius tant catalans com suïssos, l’AE Suïssa va començar a funcionar a mitjans del 2012, i el passat novembre de 2013 es va constituir formalment. L’objectiu és internacionalitzar el procés a Suïssa i entre les organitzacions internacionals que hi tenen seu i aconseguir a canvi l’empatia d’aquesta opinió pública, en un país de característiques similars a Catalunya i on els referèndums són habituals.

El passat 3 de setembre de 2013, un total de 675 persones van formar cadenes humanes a  Zurich, Ginebra i Lausana, entre altres ciutats suïsses, conjuntament amb milers de persones a 116 altres ciutats arreu dels 5 continents que ho van fer durant dies anteriors i posteriors, com a preàmbul de la Via Catalana.

Si desitgeu rebre més informació, podeu consultar la web de l’ANC http://catalanassembly.org i les xarxes socials de l’ANC Suïssa

Imatge en línia 1@ancSchweiz @ancSuisse  @ancSvizzera   Imatge en línia 2ancsuissa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.